Primeri uspešnog lečenja pacijenata sa ortodontskim problemima

Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička oblast dentalne medicine-stomatologije. Ona je fokusirana na dijagnostici i lečenju nepravilnosti zuba, vilica i viličnog zgloba. Poznavanje rasta i razvoja kostiju lica i zuba su preduslovi za rano otkrivanje i ispravljanje malformacija. Deca i adolescenti čine najveću grupu pacijenata. Najranija početna procena može biti kada su svi mlečni zubi nikli.

Ortodoncija je specijalistička oblast dentalne medicine-stomatologije. Ona je fokusirana na dijagnostici i lečenju nepravilnosti zuba, vilica i viličnog zgloba. Poznavanje rasta i razvoja kostiju lica i zuba su preduslovi za rano otkrivanje i ispravljanje malformacija. Deca i adolescenti čine najveću grupu pacijenata. Najranija početna procena može biti kada su svi mlečni zubi nikli. U ređim slučajevima, ortodontski tretman je potreban u ovoj fazi. Kao opšte pravilo, idealan uzrast za prvi ortodontski pregled je oko sedme godine. U ovom stadijumu postoji znatno više znakova da li je rana ortodontska terapija potrebna ili ne.
Korišćenjem aktivnih pločastih, funkcionalnih i fiksnih ortodontskih aparata možemo uskladiti rast lica i mekih tkiva, obezbediti prostor za smeštaj svih zuba i povećati stabilnost zagrižaja dovođenjem vilica i zuba u njihov optimalni položaj. Međutim, fiksni aparati nisu rezervisani samo za decu i mlade. Sve češće, fiksne aparate nose pacijenti i u četvrtoj i petoj deceniji života. Uslovi za to su da se njihov problem može rešiti protezom, da im je potporni aparat zuba očuvan (što će proceniti stomatolog) i da imaju dobru volju da nose fiksni aparat dovoljno dugo da bi se njihov problem rešio. Ono što svaki potencijalni ortodontski pacijent treba da zna, jeste pravilan dijagnostički postupak. Ispravljanjem zuba i međuviličnih odnosa smanjuje se rizik od pojave karijesa, parodontopatije, kao i oboljenja zgloba.
Takođe, ispravljanjem anomalija poboljšavaju se i leče nepravilnosti u funkciji disanja, žvakanja, gutanja i govora. Pored toga, ortodoncijom se dobija lep osmeh i mladalački izgled koji utiče na samopouzdanje, a tretman je bezbolan i efikasan. Pravilan pregled podrazumeva najpre prvi pregled koji obavlja stomatolog specijalista ortopedije vilica. Tada se upoznajemo sa vašim problemom, vašim željama i očekivanjima od terapije. Pregled podrazumeva pregled stanja svih vaših zuba, analizu vašeg ortodontskog problema, analizu ortopana-rendgenskog snimka svih vaših zuba, analizu profilnog teleradiograma (snimka profila glave) i analizu studijskih modela.